marți, 1 iulie 2014

Ion
de Liviu Rebreanu
-fisa rezumat-

    Romanul  Ion este un punct de referinta in istoria romanului romanesc, asupra caruia critica literara s-a fixat inca de la aparitia lui, in 1920 si revine de fiecare data cand priveste retrospectiv calea pe care s-a inscris evolutia prozei romanesti in secolul al XX-lea.
    Ion, personajul principal face parte dintr-o familie saraca, ce si-a pierdut putina avere din cauza tatalui lui Ion. Dornic de a se imbogati, beat de gandul de a avea pamant, isi va calca pe inima, va renunta la iubire si o va atrge prin toate tertipurile marsave pe o fata bogata din sat, dar urata.
    In partea a VI-a, Vasile Baciu, unul dintre bogatii satului afla cu surpindere ca Ana, fiica sa este in gradina cu Ion al Glanetasului, in timp ce vroia sa il prezinte preotului pe George Bulbuc, ca protejatul sau, viiitorul sau ginere. Intre Ion si Vasile are loc o confruntare in toata regula pentru ca Vasile stia ca Ion nu este sincer, nu doreste sa o atraga pe Ana pentru ca o iubeste ci pentru ca ii vaneaza lui pamanturile.
    Inebunit de setea pentru pamant si dupa multe incercari, Ion reuseste sa se casatoreasca cu Ana. La nunta, Ion nici nu o baga in seama pe Ana, sotia lui, care mai era si insarcinata ci toata noaptea danseaza cu Florica, adevarata lui iubire, la care renuntase pentru pamanturile Anei. La nunta, Ion ii marturiseste Floricai ca doar pe ea o iubeste, iar Ana a simtit ca viata alaturi de Ion nu o sa fie una buna: <Norocul meu! Norocul meu!>
    In casa lui Ion, Ana se ocupa de tot si chiar si asa era motiv de batjocura. Ea ajunsese foarte nefericita: Ion o batea, tatal sau la fel, ajunsese de rasul satului, nu gasea o vorvba buna si o clipa de iubire niciunde. Intr-o zi, in drum spre cu camp, vrand sa duca de mancare celor ce il lucrau, o apucara durerile facerii. Ana a nascut pe camp un baietel, la umbra unui pom mare, ajutata de soacra sa. Copilul avea sa ii fie singura alinare.
   Obtinand ce a vrut de la Ana, Ion nu mai avea nevoie de ea, dar nici nu putea sa o alunge, in schimb se facuse prieten cu George Bulbuc, care se casatorise intre timp cu Florica. Nemaiputand suporta viata grea pe care o ducea, Ana se spanzura in cosar, langa vaca pe care a primit-o ca zestre. Aflandu-se in aceasta situatie, Ion avea mare grija de copil pentru ca fara el ar fi pierdut toata averea primita. Spre nenorocul lui Ion, baietelul se imbolnavi si muri. Acum , Vasile isi dorea pamanturile inapoi dar Ion nu putea accepta asta. Vizitele la Florica s-au intetit, iar George si-a dat seama de ceea ce urmarea Ion.
    Intr-o seara, cand George trebuia sa plece la padure cu tatal sau, s-a razgandit pe drum pentru ca banuia ca Ion se va furise la Florica si nu putea suporta acest gand. Vazand ca gandurile sale s-au adeverit, George isi pierde controlul si il omoara pe Ion cu trei lovituri de sapa.
    Dupa ce este consemnata crima, George este dus sa plateasca pentru fapta comisa, iar Ion este inmormantat. Viata satului isi reia cursul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu